Vízállóság fontossága és megtartása:

Röviden…

A vízállóság megvédi az óra belsejét, az időt mutató szerkezetet a káros folyadéktól. Lehet ez a kézmosáskor történő véletlen vízsugár, egy zápor amiben bőrig ázol, vagy amikor úszol egyet a strandon.
Lehet hogy csak véletlen, de folyadékkal kerül szembe az óra és a vízállóság éppen nem megfelelő, károsíthatja, legrosszabb esetben tönkreteheti.

Ezért ajánljuk, hogy minden elemcserekor vagy javításkor amikor az órát fel kell nyitni ellenőriztesd a vízállóságot. Mert nem attól függ milyen erősen húzzák meg, vagy pattintják vissza az óra hátlapját. Hanem a tömítések állapotától, valamint helyes elhelyezkedésétől lesz vízálló óra.

  • Figyeld az óra tokjának üvegének az állapotát.
  • Minden elemcsere vagy javítás esetén kérd a vízállósági ellenőrzést (nyomáspróbát).
  •  Koronát, gombokat ellenőrizd mielőtt vízben vagy vizes környezetben használod az órát.
  • Szaunában vagy termálvízben NE használd az órádat (hirtelen elöregednek a tömítések, és lehet hogy nem akkor, de következő esetben beázik).
  • Ha az órád fel van  nagyon melegedve (a napon felejtetted), vagy nagyon hideg (téli hógolyó csata), NE vidd vizes környezetbe addig amíg át nem veszi a környezet hőmérsékletét. Hirtelen hőmérséklet változás esetében a tömítések nem zárnak megfelelően.
  •  Tengervízben (óceánban) való használat után, mindenképpen öblítsd le édes vízzel, hogy se a tömítéseket se a tokot ne marja meg a sós víz.

Elemcsere vagy javítás esetén kérd a vízállósági nyomásmérést hogy kiderüljön az adott állapotban megfelel-e a ráírt értéknek.

Minket itt találsz:
https://oranekem.hu/site/elerhetoseg/

Mit is jelent a vízállóság az órádon, és miért lehet fontos a számodra az ellenőriztetése?

Nézzük a részleteket:

Több fajta vízállósági jelölés lehetséges: WR, Water resistant, Splash proof, Waterproof, WR30, WR 30M, 3bar, 3ATM, WR50, WR 50M, 5bar, 5ATM, WR100, WR 100M, 10bar, 10ATM, WR200, WR 200M, 20bar, 20ATM… és még több.

Vannak jelölések amik ugyan azt a mértéket jelölik, de másként fogalmazzák meg, ez gyártónkként és típusonként is változhat.

Példaként a csak WR, Water resistant, Splash proof, waterproof, WR30 közel azonos,
csak a cseppeknek ellenálló, fröccsenő vizet jelenti, de közvetlen víznyomásnak (csapból folyó vízsugár) kitenni nem szabad.
Míg a WR(50,100,200) már nagyobb vízállóságot jelent, de nem mindegyik jelenti azt, hogy úszásra vagy csobbanásra is alkalmas.

Mitől függ a vízállóság?

  • Elsődlegesen, a óra burkolatának (tok és üveg) állapotától.
    Hiába a friss tömítés, ha a toknak üvegének valamelyik része megrepedt hiányos vagy deformálódott annyira, hogy azt a tömítés már nem tudja elzárni a külvilág káros behatásaitól.
  • Másodlagosan a megfelelő „bezártságától”. Ha az óra hátlapja nincs összezárva megfelelően vagy a korona (amivel az időt állítjuk) nincs a helyén, a gombok esetleg ferdék vagy nem tudnak az alapállapotba visszatérni (beragadnak).
  • Harmadlagosan a tömítések állapotától. A tömítések a legtöbb órában gumi alapúak, amik idővel elöregednek, repedeznek, deformálódnak. Egy ilyen tömítés legyen az csak egy hajszálnyival megrepedve, már nem biztos, hogy az órán megtalálható feliraton jelzett vízállósági nyomásnak ellenáll.
  • Valamint még egy nagyon fontos amit ki kell emelni. A legtöbb óra csak akkor vízálló ha a beállító korona/gomb a helyén van. (Igen! ezt szándékosan emeljük ki újra) Ezt általában elfelejtik. A gomb és a korona is rendelkezik tömítéssel, ami csak akkor zár megfelelően ha alap állapotban van (nincs kihúzva idő vagy dátum állításba, és a gombok nincsenek megnyomva).

Amikor az órát rendeltetésszerűen használjuk

Mindig ellenőrizzük hogy a korona nincs kihúzódva mikor vizes környezetben használjuk az órát!!!

Tapasztalataink alapján a legtöbb beázás emiatt történik. Lehet hogy nem vesszük észre, hogy a korona ki van húzva.
Miért is? Például dátumos órák esetében, három állapota van a koronának.

    1. Alap állapot
      Az óra jár, mutatja az időt a dátumot, és a koronán tengelyen lévő tömítés a helyén van.
    2. Középső kihúzott állapot
      legtöbbször itt lehet gyorsan váltani a napot 28.-ról 1.-re (szökőév február-március, vagy ha 31. nap nincs az adott hónapban).
      Ebben az állapotban az óra járhat (halad a másodperc mutató), így nehezebb megkülönböztetni az alap állapottól.
      De a tömítés ebben az esetben már nem feltétlenül zár, az az itt már beszivároghat a nem kívánt folyadék az óra belsejébe.
    3. Külső (idő állításba) kihúzott állapot
      Itt már az óra nem jár, és nagy mértékben el is veszti a vízállóságot.
      Ilyen állapotban már a legkisebb folyadék is „veszélyes” lehet.

Ezért ajánljuk, hogy:
Mindig ellenőrizzük hogy a korona nincs kihúzódva mikor vizes környezetben használjuk az órát!!!

Amikor kibújik a szög a zsákból...
avagy miért kell ellenőrizni a vízállóságot?

Egyszerű: Az óra nem átlátszó!

A tömítéseket kicseréljük hátlapon, gomboknál, koronánál, de mivel ezek általában nem látható helyen vannak honnan tudjuk meg, hogy megfelelően zárnak és a helyükön vannak? Lehet hogy egy kicsit kibújt a helyéről?

A tömítések legtöbb esetben gumi alapúak, az az tapadnak valamennyire mozognak az óra bezárásakor. A vízállósági nyomásmérés egyik feladata, hogy megmutatja az adott karóra megfelel az adott pillanatban a ráírt értéknek. Valamint a másik, a tömítések tényleg a helyükre kerültek-e. Amit nem látunk azt csak méréssel állapíthatjuk meg, hogy ott van-e ahol kell.

Ha ez a mérés nem történik meg akkor, nem lehet azt mondani az óra most vízálló és lehet, hogy a következő csobbanásnál, vagy fürdőnél szomorúan fogjuk látni, a párásodást az óraüvegén, mutatóján belül vagy hogy valami folyadék mozog a belsejében.
A legrosszabb ilyenkor, hogy előre nem felmérhető károkat okozhat, akár már 1-2 óra alatt elkezdődhet a oxidálódás/rozsdásodás a szerkezetében függetlenül attól hogy az óra megáll, vagy sem. így lehet hogy az sima vízállóság ellenőrzés nélküli elemcsere amivel spórolhatunk pár ezer forintot, több 10-20-30 ezer forintos javítást is eredményezhet, nem beszélve arról ha esetleg egy régebbi emlék óráról van szó, amihez már mondjuk nem  elérhető alkatrész és így már nem lesz többet hű társunk az időben.

Amit hallunk: De most vízálló az órám!

Sokszor halljuk amikor hoznak hozzánk elemcserére órát, hogy most vízálló az óra, és egy elemcserétől nem veszítheti el a vízállóságát.

Sajnos ez csak részben igaz. Miért is?
Mivel használjuk az órát, lerakódások lesznek rajta, benne (a tömítések külső felénél).
Elemcsere esetén ezeket tisztítani kell, azért is, hogy ezek a „koszok” ne kerülhessenek be a szerkezetbe, valamint hogy az új tömítés a helyére kerülhessen. Lehet, hogy az a kis lerakódás például pont azt a század milliméteres deformálódást fedi be, aminek az eltávolítása után már az óráról kiderül hogy nem vízálló.

vagy…

A lerakódás addig a ” helyén” van amíg meg nem nyomjuk a gombot vagy beállítjuk az időt, ekkor elmozdul, és már az elöregedett tömítés mellett be tud ázni a szeretett óránk.

Ezért van sajnos hogy egy óra lehet hogy vízálló volt amikor használtad, de javítás/elemcsere és tisztítás után már nem lehet vízállóvá tenni az egyedi sérülés miatt ami lehet hogy szemmel nem is látható.

Ez nem jellemző! De sajnos előfordulhat, legfőképpen műanyag,műgyanta és gumi tokos óráknál ahol a tok anyaga is öregszik és hajszál repedések keletkeznek.

Összegezve:

A vízállóság szerintünk fontos, és nem csak annak aki vízben szeretné használni!
Véletlenül is lehet vizes az órád.

Tehát elemcserekor kérd a vízállósági nyomásmérést amennyiben az órád 50M vagy nagyobb vízállósági értékkel rendelkezik.

Például:
Elemcsere + vízállósági nyomásmérés ára: 5500Ft és 8500Ft között (típusfüggően, 2023.09.04-es ár)

Beázott óra javítása: (Tájékoztató jellegűen mivel az ár alkatrészektől is függ)
Óraszerkezet csere: 9.000Ft – 50000Ft között (de lehet ennél magasabb is)
Mutatók, számlap helyreállítása (ha lehetséges): 3.000Ft – 15.000Ft

Minket itt találsz:
Elérhetőségeink